Hieronder vind je veel gestelde vragen en antwoorden. We hebben ze gerubriceerd aan de hand van de vijf bouwstenen van de aanpak Niet Stapelen Maar Vervangen
1. NETWERK + BELEID
Hoe gaat Kansrijke Groningers de begeleiding faciliteren?
- In samenwerking met de organisatie NSMV begeleidt Kansrijke Groningers zowel de basisscholen (in eerste instantie koploperscholen), de educatieve organisaties en de betrokken gemeenten op al de genoemde bouwstenen van de aanpak.
- Na implementatie zal Kansrijke Groningers deze werkzaamheden zelfstandig continuëren.
2. OPLEIDEN + ORGANISEREN
Wat is de plek van De regio als klaslokaal met de aanpak NSMV in de breedte van het onderwijs?
- In eerste instantie richt de aanpak zich op het primair onderwijs in het werkgebied van Kansrijke Groningers. En in schooljaar 2024-2025 specifiek op de midden- en bovenbouw van een negental ‘koploperscholen' in de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland.
- Inhoudelijk richten deze koploperscholen zich in eerste instantie op het leergebied 'Oriëntatie op jezelf en de wereld (OJW)'. Hiervoor is gekozen om het voor scholen behapbaar te houden en omdat in dit leergebied al dikwijls samenwerking plaatsvindt met educatieve organisaties.
- De koploperscholen kunnen dit – in aansluiting op de onderwerpen – uitbreiden naar de leergebieden: taal, kunstzinnige oriëntatie, digitale geletterdheid en bewegingsonderwijs.
Hoe gaat Kansrijke Groningers de begeleiding faciliteren voor individuele gastdocenten met betrekking tot het laten aansluiten van de lespraktijk aan de SLO-aanbodsdoelen?
- Alle stappen in de ontwikkelingen van de aanpak nemen Kansrijke Groningers, scholen, educatieve organisaties en gemeenten gezamenlijk. Hierbij blijft iedere stakeholder in de rollen en taken zoals in het verleden. Kansrijke Groningers stelt zich tot doel dat het onderwijs met de aanpak (nog) meer regie krijgt ten aanzien van het eigen curriculum. En daarmee meer en meer in staat is om curriculumbewust te vragen om educatief aanbod: vervangend of verrijkend.
- Een aantal educatieve organisaties vervult al een makelaarsrol en faciliteren scholen al door hen in contact te brengen met kleinere educatieaanbieders of gastdocenten. Andere educatieve organisaties doen dat nog niet, maar kunnen hierin leren van educatieve organisaties in andere domeinen. Met de werkwijze van Niet Stapelen Maar Vervangen zullen scholen kleinere educatiepartijen die bij hen aankloppen steeds vaker in eerste instantie doorverwijzen naar de educatieve organisatie op het betreffende leergebied die de makelaarsrol vervult.
Wie is de coördinator van de koploperscholen die contact houdt met de vakexperts?
- Iedere koploperschool heeft een coördinator Niet Stapelen Maar Vervangen (NSMV) voor de duur van dit proces. Veelal is de coördinator NSMV al een coördinator/specialist binnen het team op één van de domeinen. De NSMV-coördinator legt binnen de school de verbinding tussen de coördinatoren op de verschillende leerdomeinen, die op hun beurt al dikwijls contact hadden met allerlei educatieve aanbieders buiten de school. De coördinator NSMV zorgt op die manier voor meer zicht op schoolniveau op de samenwerking met educatieve organisaties.
- Zodra een school op zoek gaat naar vervangend of verrijkend aanbod is dat de taak van de coördinator NSMV (teamlid vanuit de school) in samenspraak met specialist intern op het betreffende domein. Wie het contact legt, is aan de school zelf om te bepalen.
Hoe gaat Kansrijke Groningers de NSMV coördinatoren begeleiden in de NSMV aanpak? Blijft er een organisatie die daarbij begeleidt, zoals K&C de ICC cursussen organiseert?
- De koploperscholen worden begeleid door Jan Plooij vanuit NSMV en Antoinette Heijink, projectleider vanuit Kansrijke Groningers. De begeleiding bestaat uit een aantal gezamenlijke sessies voor de koploperscholen en individuele begeleiding op de verschillende koploperscholen.
- De organisatie Kansrijke Groningers verzorgt nu de begeleiding van de aanpak. De wens is om met alle betrokken partijen te komen tot een nieuw samenspel en deze ook te borgen. Kansrijke Groningers wil op termijn deze aanpak onderbrengen in het Coördinatiepunt Onderwijs & Regio. Na een duurzame implementatie faciliteert NSMV Kansrijke Groningers daarbij op afstand, vooral wat betreft het digitale deel.
K&C heeft een taak als steunfunctie op het gebied van Kunst & Cultuur, maar niet specifiek voor NSMV.
Wat verwachten Kansrijke Groningers en NSMV van de K&C?
- De wens is om met de aanpak NSMV het leerecosysteem, de samenwerking tussen onderwijs, educatieve organisaties en gemeenten, te versterken en nog meer vraaggestuurd te maken met het oog op rijker onderwijs voor alle kinderen in de regio. Dit is in lijn met wat K&C beoogt voor het domein Kunst & Cultuur. We willen graag dat K&C de lessons learned deelt met educatieve organisaties in andere domeinen, die later tot ontwikkeling zijn gekomen.
- K&C kan als steunorganisatie model staan voor de organisatie van andere domeinen, ook met het oog op een vervolg van Tijd voor Toekomst in Nij Begun.
- Voor de koploperscholen wordt het curriculum van de school in de scholenbox gekoppeld aan de SLO-aanbodsdoelen. Curriculum voor curriculum en school voor school. In het digitale systeem kunnen ook de educatieve organisaties hun leermiddelen en -activiteiten koppelen aan de SLO-aanbodsdoelen. De wijze waarop en de planning waarin stemt Kansrijke Groningers af met deze organisaties en met de gemeenten.
3. COMMUNICATIE + PLANNING
Is er een verslag van de bijeenkomst met SLO?
- Bij de nieuwsitems wordt verslag gedaan van de afgelopen bijeenkomsten. Hier vind je ook een download van presentaties die zijn gegeven. Er worden daarnaast geen aparte verslagen gemaakt.
Zijn de bijeenkomsten online of offline?
-
De werkbijeenkomsten voor koploperscholen en educatieve organisaties zijn offline. De data, tijd en locatie vind je in de agenda.
4. CURRICULUM + DIGITALISEREN
Hoe verhoudt deze inventarisatie die de koploperscholen nu gaan doen zich tot het cultuureducatieplan van de scholen?
- De koploperscholen blijven vanzelfsprekend regie voeren op het eigen curriculum en dus ook op het eigen cultuureducatieplan. En ook op de plannen die er liggen voor andere leergebieden als: burgerschap, sport-bewegen, natuur-milieu-duurzaamheid, gezondheid, lezen, taal, digitale vaardigheden en techniek.
Zijn de koploperscholen op de hoogte van de geactualiseerde SLO-doelen?
- De aanpak NSMV is ontwikkeld in samenwerking met SLO. De digitale tool van NSMV is digitaal verbonden aan Leerplan in beeld van SLO, waardoor de doelen waar de scholen mee werken altijd actueel zijn.
Hoe verbindt NSMV vraag en aanbod met elkaar op gebied van doelen?
- Bekijk hier het demofilmpje van de digitale scholenbox om een indruk te krijgen van de werking van het digitale systeem dat het sluitstuk vormt van de aanpak Niet Stapelen Maar Vervangen.
Hoe gaat Kansrijke Groningers de begeleiding faciliteren?
- In samenwerking met de organisatie NSMV begeleidt Kansrijke Groningers de koplopersscholen, de educatieve organisaties en de betrokken gemeenten op al de genoemde bouwstenen van de aanpak.
5. ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
Is er een verslag van de vorige bijeenkomst met SLO?
Bij de nieuwsitems wordt verslag gedaan van de afgelopen bijeenkomsten. Hier vind je ook een download van presentaties die zijn gegeven. Er worden daarnaast geen aparte verslagen gemaakt.