
Op donderdag 6 februari was er een tweede ontmoeting tussen de koploperscholen in Het Hogeland en Eemsdelta en vertegenwoordigers van de educatieve organisaties in deze gemeenten in het kader van 'De Regio als Klaslokaal met Niet Stapelen Maar Vervangen'. Het thema van deze bijeenkomst was 'Het onderwijs stelt de vraag'.
De koploperscholen zijn gevraagd om naar aanleiding van hun lesprogramma voor (begin) komend schooljaar concrete vragen te formuleren aan educatieve organisaties en mee te nemen naar de bijeenkomst. Aan de hand hiervan konden zij ter plekke in gesprek gaan met vertegenwoordigers van de domeinen Kunst & Cultuur, Sport, Bibliotheek, Techniek en Natuur- en Milieu-educatie. Dat leverde geanimeerde gesprekken en mooie contacten op.
De aftrap van de bijeenkomst werd gedaan door onderwijs-wethouder Karen Hansems van gemeente Het Hogeland, die een warm pleitbezorger is van rijk, betekenisvol, kwalitatief goed onderwijs. Hansems vertelde dan ook enthousiast over de 'roadshow' met VO-scholieren waarmee ze zojuist op stap was geweest langs diverse agrarische bedrijven in de regio. 'Ook dat is een mooi voorbeeld van contextrijk/betekenisvol onderwijs.' In haar verhaal benoemde ze het belang van de aanpak Niet Stapelen Maar Vervangen om meer daarmee als onderwijs, educatieve organisaties en gemeenten meer vraaggestuurd en ook structureel, langjarig, samen te werken aan een sterk leerecosysteem. 'Dat is ook onze inzet als het gaat om het vervolg van Tijd voor Toekomst in Nij Begun.
Jan Plooij van Niet Stapelen Maar Vervangen gaf nog een korte update van het proces, waarna de vertegenwoordigers van de koploperscholen met hun vraag plaats mochten nemen achter hun eigen 'tafel'. De scholen hebben hun vraag kunnen stellen aan de educatieve organisaties. Tegelijk was de tijd te kort om alle organisaties te spreken. Dus daar zullen de scholen de komende tijd zelf een vervolg aan moeten geven door de educatieve organisaties op te zoeken en samen met de educatieve organisaties afspraken te maken voor verrijkende activiteiten die passen bij het programma van de scholen.

Bijlage | Grootte |
---|---|
Presentatie werkbijeenkomst 6 februari 2025 | 1.23 MB |